You Are Here:Mocarela (Mozzarella)

Mocarela (Mozzarella) je sir poreklom iz južne Italije, tradicionalno pravljen od mleka italijanskog bivola koje ima viši procenat mlečne masti (6-9%) u poređenju sa mlekom obične krave. Sir je 1998. godine dobio sertifikat Evropske unije za tradicionalno poreklo (Traditional Specialities Guaranteed). Ovaj sertifikat obavezuje proizvođače da sir spravljaju po tradicionalnoj recepturi. Sertifikat ne propisuje vrstu mleka od kojeg mocarela treba da se pravi ali se u Italiji i dalje ceni samo mocarela od bivoljeg mleka (Mozzarella di Bufala Campana). Ova vrsta mocarele ima zaštićeno geografsko poreklo i može da se proizvodi samo u nekim delovima Kampanje, Apulije i Molize. Najveći procenat mocarela sira se danas pravi od kravljeg, često obranog mleka.

Pizza fabrika
Mocarela (Mozzarella)

Sveža mocarela je bele boje ali može da ima i žutu nijansu u zavisnosti od načina ishrane životinja. Zbog visokog procenta vode koji sadrži, sir se tradicionalno servira dan nakon što je napravljen ali može da ostane svež i do nedelju dana u slanoj vodi. Neke vrste mocarele, sa manjim procentom vode, mogu da ostanu sveže i do nekoliko meseci u vakumiranom pakovanju.
Sir se najčešće isporučuje u lopticama težine 80 do 100 grama, oko 6 cm u prečniku, u slanoj vodi ili surutki (Ovolini). Prodaje se i u manjim komadima veličine zalogaja (Bocconcini) ili veličine male trešnje (Ciliegine). Mocarela sa manjim procentom vode i kojoj se dodaje limunov sok (regular moccarella) se najčešće koristi za izradu jela koja se peku u pećnici, poput pica i lazanja.

Najveći deo proizvodnje se koristi za izradu pica, pasta, a nezaobilazan je sastojak Kapreze (Caprese) salate.

Pogledajte kako to Italijani rade:

Video: ChannelCheeseTV

Top