Početna » Blog » Pica Margarita (Margherita)

Pica Margarita (Margherita)
Pica Margarita (Margherita)

Za mnoge je ova pica simbol italijanske kulture i kuhinje, veći i od same zastave.

Po popularnoj verziji priče o nastanku ove pice, šef Rafaele Espozito iz picerije Brandi je 1889. godine kreirao picu u bojama italijanske zastave: crveno (paradajz), belo (mocarela) i zeleno (bosiljak). Pica je dobila ime po kraljici Margareti Savojskoj u čast njenog dolaska u Napulj.

Pizza Fabrika: pica Margarita
Margarita (Margherita)

Ipak, recept za picu sa istim sastojcima objavljen je još 1866. godine u jednom od tadašnjih popularnih kuvara.

Od 2009. recept i način pripreme pice Margarite je zaštićen EU oznakom Specialità Tradizionali Garantite (garantovano tradicionalni specijalitet). Pored Margarite, još samo dve napolitanske pice nose ovu prestižnu oznaku: Margarita Ekstra (sa mocarelom od mleka italijanske bivolice, mozzarella di Bufala Campana) i Marinara (uz dodatak belog luka i origana).

Prava Margarita se pravi od sastojaka vrhunskog kvaliteta na tradicionalni način. Zabranjena je upotreba bilo kakvih savremenih pomagala za izradu testa, testo ručno priprema majstor za pice – pizzaiolo. Peče se na 485 stepeni tačno 90 sekundi. Ispečeno testo ne sme da bude deblje od 3mm sa koricom debljine između 1 i 2 cm.

Sastojci: paradajz, mocarela, bosiljak.

Top