You Are Here:Gorgonzola

Sir gorgonzola se proizvodio vekovima u Gorgonzoli, pored Milana. Svoju plavo-zelenu boju sa mermernim šarama dobio je već u jedanaestom veku. Danas se ovaj sir uglavnom proizvodi u severnim italijanskim regionima Pijemontu i Lombardiji. Sir ima zaštićeno geografsko poreklo.

Pravi se od neobranog kravljeg mleka, kome se dodaje maja (sirište) i spore plesni Penicillium glaucum. Ponekad se dodaje i plesan Penicillium roqueforti. Dok se sir zgrušava odvaja se surutka. Sir zri na niskoj temperaturi. U procesu zrenja probada se metalnim šipkama kako bi se ubacio vazduh i pomogao rast plesni. Zrenje traje tri do četiri meseca.

Od dužine zrenja zavisi trvdoća sira jer postaje sve tvrđi kako duže zri. Postoje dve varijante gorgonzole u zavisnosti od dužine zrenja: Gorgonzola Dolce (poznata i kao slatka gorgonzola) i Gorgonzola Piccante (Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, ili Mountain Gorgonzola).

Pizza Fabrika gorgonzola sir
Gorgonzola

Gorgonzola može da se jede na mnogo različitih načina. Može da se rastopi u rižotu u zadnjoj fazi kuvanja, ili da se servira sa palentom. Pasta sa gorgonzolom je svuda veoma cenjeno jelo ali treba voditi računa da se koriste kratke vrste paste (penne, rigatoni, mezze maniche, sedani), nikako duge (spaghetti ili linguine). Često se koristi za nadeve na picama, jedan je od obaveznih sastojaka pice sa četiri vrste sira (pizza ai quattro formaggi).

Izvor: Wikipedia

Top